Autismebeleid van dagattracties zet zich ook in 2014 voort

Persbericht van Uitmetkorting.nl 

Voor mensen met autisme is een dagje uit vaak niet zo vanzelfsprekend als voor anderen. De ontwikkelingen bij dagjes uit laten een sterke opkomst zien, waarbij steeds beter rekening wordt gehouden met autisme. Uitmetkorting.nl volgt deze ontwikkelingen al enkele jaren. Ook in 2014 zijn er aanzienlijke verbeteringen te zien. Maarten van Uitmetkorting.nl: “We zien een duidelijke ontwikkeling plaatsvinden wanneer het gaat om de autisme vriendelijkheid bij Nederlandse uitstapjes.

Wat is de autipas?

Omdat het veelal over een lastig zichtbare aandoening gaat zijn buitenstaanders hier zich vaak niet van bewust. In 2007 heeft dit tot een incident geleden, waarbij iemand met autisme vliegtuigen aan het spotten was op Schiphol en vervolgens werd weggestuurd door de marechaussee. Uit paniek rende de persoon weg en belande vervolgens geboeid in een politiecel. Na dit incident heeft de NVA (Nederlandse Vereniging Autisme) de Autipas ingesteld, waarmee mensen met autisme zich kunnen legitimeren. Sindsdien wordt de Autipas in Nederland ook gebruikt bij vele uitjes. Autistische kinderen hebben namelijk veel problemen met drukte om zich heen bij het wachten in de wachtrij. De Autipas biedt voor hen uitkomsten. Zo mag de persoon via de uitgang de attracties betreden, voor een gereduceerd bedrag naar binnen of mag de begeleider gratis of met korting naar binnen. Het wordt aangeraden om vooraf even te checken welke voordelen het park biedt welke je wilt gaan bezoeken. De volgende website biedt een overzicht met het gevoerde beleid van de Autipas bij uitstapjes in Nederland.

Dagje uit

Naast het beleid van de huidige dagattracties is er in Nederland een opkomst waar te nemen in dagen die speciaal worden georganiseerd voor mensen met autisme. Dit zijn de zogeheten Auti-Doe-Dagen en de Auti-Actie Dagen. Deze dagen zijn exclusief bedoeld voor mensen met autisme en mogen veelal hun naasten mee nemen. Door het beperkte aantal bezoekers kunnen zij in alle rust genieten van hun dagje uit. Een veel gehoorde reactie van de deelnemers is o.a.: “Een superdag, willen jullie dit vaker doen?