Waarom is ons kasteel ineens blauw?

IMG-20150328-WA0008-rnd

 

 

 

Velen van u zullen dat misschien gedacht hebben, verleden jaar eind maart en nu weer. Waarom blauw, wat is er aan de hand? Het staat wel mooi maar…blauw?

Het had, en heeft ook dit jaar weer, alles te maken met de Barneveldse bijdrage aan de landelijke Autismeweek. 2 april is wereldwijd de dag dat stil wordt gestaan bij autisme. Ook in Nederland wordt in de week rond die dag in de vorm van de Autismeweek aandacht hiervoor gevraagd. Wat autisme betekent voor de persoon die autisme heeft, maar ook wat dat betekent voor zijn/haar omgeving. Om begrip te vragen. Begrip van de maatschappij voor het feit dat een persoon met autisme de maatschappij niet altijd begrijpt. Althans, niet begrijpt zoals de maatschappij dat verwacht.

Klinkt ingewikkeld? Dat is het ook! Ingewikkeld omdat de beleving van de wereld voor een persoon met autisme anders is dan voor een persoon zonder autisme. Dat is niet per se verkeerd, maar wel anders dus. En daardoor ontstaan soms misverstanden.

Mensen hebben nog altijd een stereotiep beeld van ‘de autist’. Een beeld bijvoorbeeld van een wandelende rekenmachine zoals in de film Rainman neergezet wordt. De praktijk is anders want elke persoon met autisme heeft zijn eigen ‘streepjescode’. Wel  heeft een persoon met autisme vaak het talent om zich sterk te focussen op een bepaald onderwerp en daar een grote feitenkennis over weet te verzamelen.  Zo weet ik bijvoorbeeld van een jongetje tegen wie je niet het woord ‘universum’ moet zeggen want dan ben je het eerste half uur niet van hem af.

Een ander fenomeen dat veelvuldig voorkomt bij mensen met autisme is de regenboog aan leeftijden die ze in zich bergen. Het ene moment reageert degene als een persoon van 20 en het volgende moment kun je het gedrag van een kind van 7 zien en alles wat er tussenin zit. En dat maakt het soms knap verwarrend. Voor de buitenwereld die dat niet snapt, en voor de persoon zelf die niet snapt dat de ander hem niet snapt.

En ander kenmerk is dat mensen met autisme vaak de taal letterlijk nemen. Een leuke anekdote hierover is de volgende:
’s morgens vroeg stelt zoontje vader een lastige natuurkundige vraag.
Vader antwoord “Pff, dat weet ik nu niet, ik ben nog niet helder”
Waarop zoontje zegt “Huh, ik zie je toch best duidelijk”

Ik hoop dat u door het lezen van dit stukje nieuwsgierig bent geworden naar autisme.

Want onbekend maakt onbemind is het spreekwoord, maar omgekeerd kweekt kennis juist veel begrip. En met elk stukje begrip voor elkaar wordt de wereld een stukje minder ingewikkeld. We zijn met zijn allen de maatschappij, dus door te begrijpen en begrip te hebben creëren we een maatschappij waar we trots op kunnen zijn.

Oh ja, maar waarom was het kasteel nu blauw? Blauw is de kleur die ooit gekozen is om aandacht te vragen voor autisme omdat veel meer jongens dan meisjes autisme zouden hebben. Men heeft toen gekozen voor een ‘mannelijke’ kleur. Tegenwoordig blijkt het verschil tussen jongens en meisjes kleiner dan eerder gedacht. Maar de kleur is gebleven.

Benieuwd geworden naar de autismeweek in Barneveld? Kijk op www.autismeweekbarneveld.nl

Rob van Everdingen