Autismeweek 2015

Autismeweek Barneveld 2015!fototoestel

 

Logo Autismeweek Barneveld 2015

In het kader van de autismeweek wordt in het hele land aandacht gevraagd voor autisme. Stichting Maatjeswerk Autisme organiseert in Barneveld samen met een aantal welzijnsorganisaties van 28 maart tot en met 4 april een reeks activiteiten. U vindt hier het programma.

Doorlopend

IMG-20150328-WA0008-rnd Kasteel De Schaffelaar is blauw verlicht in het kader van het wereldwijde thema ‘Light it up Blue’. ‘Stichting het Geldersch Landschap en Kasteelen’ en ‘Creative Lighting’ verlenen hierbij hun medewerking.
Intratuin Barneveld ondersteunt de autismeweek door haar pand ook blauw te verlichten.
Klik hier voor een foto impressie.

Programma

31 mrt - kop lrge
31 mrt - Autismebeleving
Een 20 minuten durende autisme ervaring die verzorgd wordt door Jasper Kok-Roosjen (www.ontdekautisme.nl) Hij zal iedereen in 20 minuten kennis laten maken met allerlei aspecten van autisme (communicatie, proeven, voelen, denken, overprikkeling enz.) Hij maakt er een hele show van en heeft daarna ook nog even tijd om vragen te beantwoorden. Omdat de groepen niet zo groot mogen zijn, hebben we besloten te werken met vaste tijden en inschrijflijsten. Iedereen die belangstelling heeft, is welkom om deze autisme ervaring te ondergaan: ouders, brusjes, opa’s en oma’s, partners, andere familieleden, vriendjes, zorgverleners, begeleiders, leerkrachten enz.
Inschrijven voor een tijdstip kan via de mail: natalie.maatjeswerkautisme@gmail.com.
1 april - Film
Romantisch drama (VS 2009) geregisseerd door Max Mayer met Hugh Dancy, Rose Byrne en Peter Gallagher.
Adam gaat over een jongeman, Adam (Dancy), met het Asperger Syndroom, die na de dood van zijn vader in hun appartement is blijven wonen. Hij is gefascineerd door onderwerpen zoals science fiction en ruimtereizen. Wanneer Beth (Byrne) in het appartementsgebouw komt wonen groeit er een relatie tussen de twee.
De toegang bedraagt € 2,- (t/m 18 jaar gratis) maar op vertoning van een toegangsbewijs
voor de voorstelling ‘Indiaan in huis’ op 1 april heeft u gratis toegang.
1 april - header
1 april - infomarkt
Op deze markt kunt u bij de stands van verschillende zorgverleners/organisaties informatie krijgen over diverse onderwerpen rondom autisme.
Aanwezig zijn onder andere
- Stichting Arta (begeleiden o.a. volwassenen met autisme)
- Zorgboerderij ’t Paradijs
- Ergotherapeute Hanneke Post
- Loofles BSO+
- Informatiemateriaal van de NVA (Nederlandse Vereniging voor Autisme) en Balans
- De Rozelaar
- Stichting Maatjeswerk Autisme
Verder ‘Een kopje koffie of thee, alleen dan anders…..’, de autisme ervaring waarmee u zelf kunt meemaken hoe een persoon met autisme de wereld om zich heen ongeveer ervaart.
31 maart - Indiaan
“Een Indiaan in huis” is een herkenbare en ontroerende voorstelling over autisme en de impact ervan op de nabije omgeving. De teksten zijn geschreven op basis van interviews met ouders en kinderen met autisme. Na de voorstelling volgt een interactief gedeelte in de vorm van een pow-wow* waarin Bint het publiek prikkelt en uitnodigt om met elkaar in gesprek te gaan. Er worden onderling ervaringen uitgewisseld, vragen gesteld en tips verzameld.

*Een pow-wow is een bijeenkomst van wijze indianen die samen spreken over levenservaringen. De voorstelling en de pow-wow zorgen voor (h)erkenning, nieuwe inzichten en empowerment.Tijdens de avond worden er onder de aanwezigen een aantal mooie prijzen verloot.
In de foyer van het theater staan enkele stands met informatiemateriaal.Met het toegangsbewijs voor de theatervoorstelling heeft u ook gratis toegang tot de filmavond op 31 maart.
Kaarten verkrijgbaar aan de kassa van het theater en on-line via www.schaffelaartheater.nl
2 april kop
2 april - lezing
Autisme is niet te genezen, onbegrip gelukkig wel.
Dat is de titel van de landelijke week van het autisme. In deze interactieve lezing (beeld, verhaal, discussie) willen we deze titel graag met u onderzoeken. Waar denken we eigenlijk aan wanneer we spreken van een autistische conditie, met welke factoren krijg je te maken? Nog belangrijker lijkt de vraag; wat kan er allemaal, wat is er mogelijk op het gebied van behandeling? Wat werkt? Gaat het eigenlijk wel over begrepen worden of gaat het om begrip hebben voor? Allemaal interessante vragen die aan bod zullen komen tijdens deze avond.Trefwoorden: autistische conditie, primaire en secundaire kenmerken, moeilijkheidsgraad, vaardigheden, doelen, leermomenten.
Prijspuzzeltotaal smllOok dit jaar hebben we weer een verassende prijsvraag in de vorm van een woordzoeker.
Puzzle
Klik op de afbeelding om de
puzzel te downloaden, lever hem ingevuld uiterlijk zaterdag 4 april in bij de Bibliotheek, Nieuwstraat 29, en maak kans op leuke prijzen.
Logo maatjeswerk transparant smallCJG logo wit smallSchaffelaartheater small
Logo All