Kalender met activiteiten

30/03 – 30/03

Barneveldse Autismeweek 2019

Van zaterdag 30 maart tot en met zaterdag 6 april organiseren wij wederom met diverse andere partijen de Barneveldse Autismeweek – Maak werk van je passie

Met o.a. een lezing van Dr.Sander Begeer (VU) over de NAR- Nederlands Autisme Register waarbij hij een aantal jongeren 18+ met autisme interviewt.

Ook presenteren wij de indrukwekkende documentaire ‘Romijn door de Lotte van 17 jaar.
Lotte wil graag dat de rest van de wereld kennismaakt met haar broertje Romijn zoals zij hem ziet: een autistische en zwakbegaafde jongen van 12, maar ook een heel bijzonder jongetje. En zeker niet dom, want hij kan zoveel meer.

Daarnaast zijn er nog gesprekken gaande voor andere activiteiten, houd onze website en Facebookpagina/Twitter in de gaten voor data/tijden en meer informatie.

Begin: 30/03 08:00
Einde: 30/03 08:00

24/11

Masterclass Autisme & Stress

Heb je autisme of ben je ouder/verzorger van iemand met autisme dan ben je bekend met het fenomeen “overprikkeling”.

Overprikkeling wordt vaak ervaren als gevolg van het hebben van autisme.

Overprikkeling is een stress response reactie van het lichaam. Het betekent dat er meer prikkels binnenkomen dan er op dat moment verwerkt kunnen worden. Het brein krijgt een signaal dat de situatie “onveilig” is en zal alles in werking zetten om “te overleven”. Dit is een onbewust proces waar je, zoals veel mensen met autisme zullen beamen, weinig tot geen controle op hebt als dit je overkomt. Ook mensen met andere kwetsbaarheden zoals hooggevoeligheid, ADD, ADHD en mensen die doorgaans nergens last van hebben kennen dit mechanisme. De processen die spelen zijn universeel en gelden voor zowel de dierenwereld als onze mensenwereld.

De recente kennis over het ontstaan van stress en de effecten hiervan op lichamelijk en geestelijk welzijn geven meer dan ooit de noodzaak aan ook vanuit die uitgangspunten naar autisme te kijken. Er is een toename van wetenschappelijk bewijs over de invloed van stress op het menselijk gedrag en de hiermee gepaard gaande emoties.

Marjon Kuipers en Nynke Zuurmond verzorgen voor ons een Masterclass over Autisme, hooggevoeligheid en Stress. Meer info: https://www.autismeacademie.nl/

Meld je snel aan, we hebben ruimte voor maximaal 10 personen, Vol=Vol
Kosten: € 25.=  de rest betaald Maatjeswerk (alleen bij donateurschap)
Inclusief lunch.

Meer informatie en/of aanmelden info@maatjeswerkautisme.nl of 06 – 372 27 775

*voor professionals hanteren wij een ander tarief,  €.125,= inclusief lunch

Begin: 24/11 10:00
Einde: 24/11 10:00
Locatie CJG
Telefoon: 0637227775
Adres:
Bouwheerstraat 52, Gelderland, Netherlands
Kosten: 25,00

04/10

Lezing: Een Regenboog aan leeftijden

EEN REGENBOOG AAN LEEFTIJDEN
aansluiten bij de juiste ontwikkelingsfase

Ontwikkeling kun je niet dwingen! Net als slapen of ‘houden van’ voltrekt het zich wanneer het de ruimte krijgt en wanneer aan de juiste voorwaarden voldaan is. Forceren maakt hierbij meer kapot dan je lief is.

Sommige kinderen ontwikkelen precies binnen de lijntjes van opvoedschema’s en groeimodellen. Ze zijn niet te dik en niet te dun, niet te kort en niet te lang, behalen mijlpaal na mijlpaal met een neus voor ‘timing’ en worden zo ongecompliceerd groot en volwassen.

Echter, een hele grote groep kinderen, blijft niet zo gepast binnen de kaders tijdens hun groei. Ze denken bijvoorbeeld ‘out of the box’, voelen zich buitengesloten, functioneren op school of thuis niet zoals verwacht en vallen zo buiten de vastgestelde norm.

Hieraan kan een ander ontwikkelingstempo ten grondslag liggen, of er kan een ontwikkelingsstoornis aanwezig zijn en dan heb je ook nog een groep kinderen bij wie een ingrijpende gebeurtenis plaatsvindt terwijl ze opgroeien, die niet zonder gevolgen blijft. Niet zelden is er een combinatie van deze factoren.

Opgroeien verloopt niet in zwart-wit. Een kind hierbij begeleiden vraagt dan ook een bonte verzameling van vaardigheden én flexibiliteit bij de ouder en/of begeleider.

Wanneer je het kind wilt zien zoals het is, kijk je, desnoods door de kalenderleeftijd heen, wat het kind allemaal doet. Dan zie je waar het kind op dat gebied van zijn of haar ontwikkeling daadwerkelijk is en kun je daarbij aansluiten als opvoeder.
Iemand die dit als geen ander in de gaten heeft is de biopsycholoog Martine Delfos, die in de ontwikkeling van kinderen een regenboog aan leeftijden heeft ontdekt.
Zij stimuleert opvoeders en begeleiders om bij onbegrepen gedrag van kinderen de volgende zin te gebruiken: ‘Dit gedrag is normaal op de leeftijd van…’ en dan aan te sluiten bij wat het kind op dat moment op dat ontwikkelingsgebied blijkbaar nodig heeft.

Voorbeeld: Een meisje van 13 genoot ervan om prinsessenkleding aan te trekken en prinsesje te spelen, gedrag wat je veel jongere meisjes ook ziet doen (van een jaar of 6,7). Wanneer ze in haar prinsessenjurk buiten kwam, werd ze uitgelachen door de jongens uit de buurt. Kunnen we dit meisje dwingen om zich met leeftijdsgenootjes en make-up bezig te houden? Of sluiten we aan bij haar ontwikkelingsniveau op dit gebied? Haar moeder nodigde wat jonge meisjes uit de buurt thuis uit en met elkaar hebben ze prinsesje gespeeld.

Ditzelfde meisje zit misschien in de brugklas van het gymnasium en mag extra leerstof doen omdat ze alles zo snel oppikt. Haar moeder weet dat ze haar niet hoeft te overhoren of controleren, want haar dochter gaat hier al heel volwassen mee om. Ze moet haar echter wel controleren bij het douchen, want anders wast ze nooit haar haren.

Zo zijn er legio voorbeelden te geven van de ontwikkeling van kinderen die niet altijd binnen de lijntjes verloopt. Elk kind heeft zijn of haar eigen kleurrijke ontwikkelingsfases en doorloopt deze in zijn of haar eigen tempo. Elk kind heeft ook zijn of haar eigen plafond.

Met elkaar gaan we tijdens deze workshop onderzoeken hoe je kunt observeren waar een kind is in zijn of haar ontwikkeling en hoe je hier het beste bij aan kunt aansluiten, zonder te duwen of te trekken, zodat de mogelijkheden van een kind zich kunnen ontvouwen en de ontwikkeling (verder) tot bloei kan komen, kleurrijk en vol nuances.

Begin: 04/10 19:30
Einde: 04/10 19:30
Locatie De Vogelhorst
Telefoon: 637227775
Adres:
Dominee E. Fransenlaan 1, BARNEVELD, Gelderland, 3772TW, Netherlands

25/10

i-PGB informatieavond

 

Coaching_Equipe_0

voor iedereen die te maken heeft/krijgt met een langdurige zorgvraag op alle levensgebieden

Voor wie: beleidsmederwerkers, gespreksvoerders, ouder(s) en verzorger(s), zorgverleners en andere geintresseerden, voor iedereen die met een complexe zorgvraag te maken heeft op welk vlak dan ook.

Sprekers: Hans van der Knijff, voorlichter en adviseur Per Saldo en Rudy Bonnet, projectleider I-PGB Delft en Woerden.

Inhoud van de avond: Hans en Rudy nemen ons mee naar de wereld van het i-PGB Een i-PGB is één budget dat u ter beschikking krijgt om alle ondersteuning in te kopen die u nodig hebt. U bepaalt zelf welke ondersteuning u waar nodig hebt: thuis, op school, op het werk, voor uw vervoer, enzovoort. En u bepaalt zelf wanneer en door wie u de ondersteuning wilt ontvangen.

Op deze manier wordt ontschotten mogelijk. De gemeenten Delft en Woerden hebben sinds eind 2015 van het Ministerie van VWS de ruimte gekregen om te experimenteren met een integraal PGB. Dat betekent een nog voortvarender aanpak van de decentralisatie van ondersteuningstaken.

Rudy komt vertellen hoe de pilot een succes is geworden. Delft en Woerden hebben het omgezet in beleid en inmiddels hebben veel gemeenten aangegeven hier ook mee aan de slag te willen gaan.

Wanneer: Woensdagavond 25 oktober
Tijd: 19.30 uur tot +/- 22.00 uur inloop 19.30 uur – start avond 20.00 uur
Waar: SBO De Vogelhorst Dominee E. Fransenlaan 1, Barneveld
Kosten: Gratis
Informatie en/of aanmelden info@maatjeswerkautisme.nl mail uw naam en met hoeveel personen u wilt komen.

Download hier de flyer

Begin: 25/10 20:00
Einde: 25/10 20:00
Locatie SBO De Vogelhorst
Adres:
Dominee E. Fransenlaan 1, Barneveld
Kosten: Gratis

03/10

Workshop ‘Stoom uit je oren’

Wij organiseren op dinsdag 3 oktober de Workshop ‘Stoom uit de oren’ – over emoties.

angry-2191104_960_720

Emoties houden zich niet aan lijntjes, soms vliegen ze wel eens uit de bocht ;-)

“De stoom komt uit mijn oren!”
Je ziet onrecht, je begrijpt niet dat de ander het niet begrijpt. “Hoe kunnen ze dat nou doen?”

Dat gevoel. Probeer dan je emoties maar eens in bedwang te houden!

Maar het kan ook zijn dat je in een cliëntenraad zit en dat één van je collega’s telkens emotioneel wordt. Of dat je een krop in je keel krijgt zodra je je eigen ervaringen bespreekt.

In deze workshop leer je emoties bij jezelf en bij de ander te herkennen. Daarnaast krijg je handreikingen om je emoties te reguleren. Zodoende kun je in gesprek blijven en je eigen grenzen bewaken.

Het gaat over:
• Wat goed werkt om in gesprek te blijven ook al voel je emoties
• Het belang van emoties in je leven
• Een filmpje van iemand die er meer van weet
• Iets uitproberen
• Leren van elkaar

Wanneer: 3 oktober
Tijd: inloop 19.00 uur – start 19.30 uur tot 22.00 uur
Waar: CJG – Barneveld

Wil jij hierbij zijn, geef je dan snel op. Info@maatjeswerkautisme.nl o.v.v hoeveel personen.

Download hier de flyer van deze workshop en hier het volledige programma van de week van de opvoeding 2017

Begin: 03/10 19:30
Einde: 03/10 19:30
Locatie CJG Barneveld
Adres:
Bouwheerstraat 52, Barneveld
Kosten: Gratis

20/05

Workshop ‘Gehechtheid en Autisme

In deze workshop krijg je als ouders/verzorgers inzicht in het verloop van de hechtheidsontwikkeling bij kinderen, jongeren en volwassenen met autisme.

Het wordt duidelijk hoe belangrijk het is om actieve nabijheid te bieden.

Tijdens de 4 uur durende workshop komt er het volgende aan bod:

- Theorie en visie

- Verloop van de hechtheidsontwikkeling

- Ruimte voor eigen inbreng deelnemers

Deze workshop is incl. lunch.

Kosten pp. €.27.50 incl. lunch. (donateurs krijgen € 7.50 korting en betalen dus slechts €.20.= pp)

Wil je meer informatie: http://www.ebla.nl/autisme-en-gehechtheid/
De eerste aanmeldingen zijn een feit, wil jij er ook bij zijn, pak dan nu snel je kans!

VOL = VOL
meer informatie en/of aanmelden: info@maatjeswerkautisme.nl
KnipselWorkshop

Begin: 20/05 10:00
Einde: 20/05 10:00
Locatie CJG
Adres:
Bouwheerstraat 52, Barneveld

18/03

Workshop Teken je Gesprek

Een training waar je als  ouders/verzorgers handvatten krijgt om je kind(eren) te helpen hun gedachten te ordenen maar ook grip krijgen op hun situatie.

Je staat als ouder sterker in de specifieke begeleiding die een kind met autisme nodig heeft.

Volle hoofden worden rustiger en opgeruimd en gebeurtenissen of spannende momenten worden duidelijk op een mooie ontspannen manier.

Kosten pp. € 27.50  incl. stiften en groot tekenblok. (donateurs krijgen € 7.50  korting en betalen dus slechts € 20.=)

Wees er snel bij nog maar enkele plaatsen beschikbaar!

Lees meer in onderstaande link.

Workshop Teken je Gesprek voor maximaal 16 personen

Begin: 18/03 10:00
Einde: 18/03 10:00
Locatie CJG
Adres:
Bouwheerstraat 52, Barneveld, Gelderland, 3772AL, Netherlands

22/11

Themadag Autisme en prikkelverwerking

Balanceren tussen draagkracht en draaglast.

Met verdiepende lezingen en workshops. En verbindende activiteiten!

Prikkelverwerking bij autisme door Steven Degrieck van Autisme Centraal.
Introductie van het Autisme kompas
Workshops ter vergroting van de draagkracht en ter vermindering van de draaglast.
Werkgroepen over autisme bij kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen.

We gaan de verbinding aan tussen mensen met en zonder autisme.

Deze themadag is ook voor jou.

Koop je ticket via deze link:
https://m.ticketscript.com/channel/web2/start-order/rid/9L7X5ZY5/language/nl

Download hier de flyers met meer informatie.

themadag-in-balans-met-autisme-poster-versie2

update-themadag-autisme-en-prikkelverwerking-op-22-november

programmabeschrijving_tbv_aanmelding_def

 

Begin: 22/11 09:30
Einde: 22/11 09:30
Locatie Koepelkerk
Adres:
Jansplein 60 , Arnhem, 6811 GD , Netherlands

17/11

Informatie bijeenkomst PGB begeleid/beschermd wonen


Hans van der Knijff van Per Saldo gaat ons op de hoogte brengen van de mogelijkheden van het PGB binnen het onderwijs en bij beschermd/begeleid wonen.
De avond is voor iedereen die meer wilt weten over dit onderwerp als zelfstabeschermd-huis2ndig wonen niet vanzelfsprekend is.

Voor wie:
Ouders, leden van adviesraden sociaal domein, gemeente raadsleden, beleidsmedewerkers, professionals en andere belangstellenden.

De avond is bedoeld voor alle doelgroepen!

Graag aanmelden via: info@maatjeswerkautisme.nl o.v.v het aantal personen.

 

 

Begin: 17/11 19:30
Einde: 17/11 19:30
Locatie De Vogelhorst
Adres:
Dominee E. Fransenlaan 1, Barneveld, 3772TW, Netherlands

05/10

“Zonder Stigma”! sterk in kerk en samenleving

Wilt u na uw middag bezoek aan de Stigma tour bus nog een verdieping kunt u ook nog naar het avond programma, georganiseerd door Maatschappelijk Activeringswerk Gelderland.

Voor mensen die ‘anders zijn’ door een psychiatrische ziekte of aandoening, mensen in kwetsbare posities is meedoen en meewerken in kerk en samenleving niet vanzelfsprekend.

Een verwelkomende samenleving biedt mensen de ruimte om anders te zijn en stelt zich open voor mensen met een beperking. Dat gaat niet zomaar vanzelf. In kerken en andere levensbeschouwelijke groepen is nog vaak onbegrip en stigmatisering. Dit kan leiden tot misverstanden, uitsluiting, en discriminatie. Begrip, kennis en inzicht in dat ‘anderszijn’ is zinvol en een voorwaarde voor samenleven en geloven.

’s Avonds bent u welkom in de Immanuëlkerk,  Achterdorpstraat 5 in Barneveld. Op deze avond kunt u over  6 thema’s, stigma, autisme, dementie, depressie, eenzaamheid, en verslaving, spelenderwijs uw kennis en begrip over het thema en elkaar vergroten door het spelen van

Een Steekje Los? een eigenwijs spel.

Een Steekje Los?… is een educatief spel over psychische gezondheid en kwaliteit van leven en ga je in gesprek over de levensthema’s;

gezondheid, hulp, sociale Contacten, vrije tijd, studie en beroep, thuis, relaties en zingeving.

Dit spel heeft een grote waarde in het bespreekbaar maken van de gevolgen van hersenaandoeningen en kan een bijdrage leveren aan het beter verstaan van elkaar. www.eigenwijsspel.nl

Verdieping en gesprek.

Mw. dr. Hanneke Schaap-Jonker, psycholoog en theoloog, en werkzaam als rector van het Kennisinstituut christelijke ggz (Eleos / De Hoop ggz) zal een lezing verzorgen die speciaal is gericht op de aandacht voor autisme spectrum stoornis en hoe wij daarmee kunnen omgaan in de kerk, in de kerkdiensten maar ook in kerkenraden, jeugdgroepen gespreksgroepen en catechese.

Aanmelden voor het avondprogramma kan bij: steunpuntnoord@protestantsekerk.nl

Informatie bij; Bea Mulder, Maatschappelijk Activeringswerk Gelderland 06-15908561

b.mulder@Protestantsekerk.nl

Download hier de folder: folder-5-oktober-2016-definitief

 

Begin: 05/10 19:30
Einde: 05/10 19:30
Locatie Immanuëlkerk
Adres:
Achterdorpstraat 5, Barneveld, Netherlands