Foto expositie

Stichting Maatjeswerk Autisme presenteert van 1 april tot 28 april in samenwerking met het CJG de foto expositie “Ik zie, ik zie wat jij niet ziet”  Kinderen met ASS.

Locatie: Bibliotheek BarneveldFoto Flyer Karin Barth

Fotografe Karin Barth maakte portretten van 30 kinderen met een autisme spectrum stoornis. Zij werd gegrepen door de bijzondere en warme ontmoetingen en de soms schokkende verhalen over het onbegrip van de buitenwereld.

 

“Voor mijn fotoproject heb ik kinderen met ASS gefotografeerd; een stoornis in het autismespectrum. Ik maakte portretfoto’s van het kind in zijn of haar eigen omgeving: thuis of op een andere vertrouwde plek. Zonder te poseren, maar terwijl zij bezig waren met de dingen die ze graag doen.
De kinderen die ik portretteerde mochten op hun beurt daarna zelf foto’s maken van dingen die zij zelf mooi of boeiend vinden en wilden vastleggen.

Het was zo bijzonder om zo dichtbij te mogen komen in deze gezinnen. De gastvrijheid was groot. Ik was welkom bij hen thuis en in de zorgboerderijen die veel kinderen regelmatig bezoeken. De kinderen waren allemaal erg geïnteresseerd en werkten stuk voor stuk heel goed mee.
Ik hoorde en zag hele bijzondere en mooie dingen. Veel kinderen waren gek op dieren en regelmatig werd er muziek gemaakt of gebouwd of geknutseld.

Wat ik erg confronterend vond was het verhaal achter de foto’s. Steeds weer kwam ik hetzelfde tegen: het onbegrip en de vooroordelen van de buitenwereld. Bijna iedereen heeft een oordeel over autisme en men denkt wel te weten wat het is en hoe ermee om te gaan. Zelfs van familie en professionals ontvangen de ouders van deze kinderen soms zeer kwetsende, pijnlijke, relativerend bedoelde opmerkingen. Ik werd gegrepen door de verhalen en de enorme behoefte van de ouders en kinderen aan wat meer begrip.
Er hebben zich meer dan 100 kinderen en ouders aangemeld voor dit project! Ik heb ruim 30 portretten gemaakt die ik heb verwerkt tot een warme en persoonlijke maar confronterende expositie, met hulp van de ouders die quotes aanleverden.”