NVA

De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) is een vereniging voor mensen met autisme, hun ouders en partners en voor alle anderen die in autisme geïnteresseerd zijn. De NVA komt op voor de belangen van kinderen en volwassenen met autisme.

Je kunt lid worden van de NVA en ontvangt dan het blad ‘Autisme Magazine’ 4x per jaar thuis. Hierin staan nieuwtjes, reportages, persoonlijke verhalen en praktische rubrieken. De kosten van het lidmaatschap worden in veel gevallen door de aanvullende zorgverzekering terugbetaald (zie informatie op de site van de NVA).

De vrijwilligers van de Informatie & Advieslijn van de NVA zijn van maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 14.00 bereikbaar via 030-22 99 800 (optie 3) voor al je vragen rondom autisme maar ook voor een luisterend oor.
De NVA organiseert regelmatig congressen, themadagen en Auti-Doe-Dagen. Dit staat ook allemaal vermeld op de site en in het tijdschrift.

De NVA heeft een uitgebreid pakket aan informatiefolders over autisme die je allemaal kunt downloaden via de website.

Ook is het mogelijk om een autipas aan te vragen. In contacten met hulpverlening, leerkrachten, overheidsinstanties, zorgverleners, etc. en in crisissituaties kan de autipas uitkomst bieden. Je hoeft dan niet iedereen uitgebreid uit te leggen dat je kind ‘een beetje anders’ is. ‘Even de pas laten lezen en je komt een heel eind’. Ook kan de pas bij veel mensen met een vorm van autisme de huiver wegnemen om de straat op te gaan of tripjes te ondernemen. Zie Een onbezorgd dagje uit dankzij de Autipas!

De autipas wordt verstrekt door de Nederlandse Vereniging voor Autisme. De pas is in de eerste plaats een hulpmiddel, maar in specifieke gevallen kunnen voorrechten aan de pas worden ontleend. Deze kunnen in de toekomst verder worden uitgebouwd.
Daarbij kan gedacht worden aan gebruik op school of bij bezoek aan attractieparken.