NVA

De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) is een vereniging voor mensen met autisme, hun ouders en partners en voor alle anderen die in autisme geïnteresseerd zijn. De NVA komt op voor de belangen van kinderen en volwassenen met autisme.

Je kunt lid worden van de NVA en ontvangt dan het blad ‘Engagement’ 4x per jaar thuis. hierin staan nieuwtjes, reportages, persoonlijke verhalen en praktische rubrieken. De kosten van het lidmaatschap worden in veel gevallen door de aanvullende zorgverzekering terugbetaald (zie informatie op de site van de NVA).

Je kunt de NVA iedere werkdag van 10-16 uur (behalve woensdagmiddag) bellen met alle vragen over autisme. De NVA geeft ook cursussen over autisme en organiseert regelmatig congressen, thamadagen en autidagen. Dit staat ook allemaal vermeld op de site en in het tijdschrift.

De NVA heeft een uitgebreid pakket aan informatie over autisme, o.a. boeken, publicaties, video’s en DVD’s die je allemaal kunt bestellen via de website.

Ook is het mogelijk om een autipas aan te vragen. In contacten met hulpverlening, leerkrachten, overheidsinstanties, zorgverleners, etc. en in crisissituaties kan de autipas uitkomst bieden. Je hoeft dan niet iedereen uitgebreid uit te leggen dat je kind ‘een beetje anders’ is. ‘Even de pas laten lezen en je komt een heel eind’. Ook kan de pas bij veel mensen met een vorm van autisme de huiver wegnemen om de straat op te gaan of tripjes te ondernemen. Zie Een onbezorgd dagje uit dankzij de Autipas!

De autipas wordt verstrekt door de Nederlandse Vereniging voor Autisme. De pas is in de eerste plaats een hulpmiddel, maar in specifieke gevallen kunnen voorrechten aan de pas worden ontleend. Deze kunnen in de toekomst verder worden uitgebouwd.
Daarbij kan gedacht worden aan gebruik op school of bij bezoek aan attractieparken.